admin

Tips om vinteroppbevaring av bobiler

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange ønsker at bobilen skal stå innendørs om vinteren og har derfor ikke de store problemene med snø og slaps – og  står den ikke i oppvarmede lokaler, er det råd å få i denne artikkelen.
Noen har bilen stående ute hele året og dermed også om vinteren. Selv om det er snakk om en bil som, ifølge produsentene, er beregnet på å bruke året rundt er det ikke helt uproblematisk å ha bilen stående ute under skiftende vær og temperaturforhold.

Innvendig lagring
Det er en god ide å tømme alle skap og la alle skapdører stå åpne, ikke minst kjøleskapet. Luften i bobilen inneholder en del fukt. Denne fukten vil sett te seg i puter og te per under de skiftende temperaturene en lang vinter bringer med seg. Derfor er det en god ide at puter og tepper oppbevares innenndørs. Hvis det er en dårlig luftsirkulation er det risiko for at jordslag og mugg kan sette seg, med dårlig lukt som følge. Man kan forhindre det meste ved å henge opp «avsfuktingposer» som er fuktabsorberende i vognen (husk spann under posen), mest optimalt er imidlertid et godt utlufting- og ventilasjonsanlegg.

Vannsystemet
Tøm alt vann av alle installasjoner og la alle kranerå stå åpne og rengjør ferskvannstank og tilhørende slanger. Tøm vann av varmtvannsbeholder og pumpe, rengjør det om mulig. Hvis du ikke tør tømmer tankene  så spør forhandleren din om hjelp til midler som forhindrer bakteriedannelse.

Utvendig lagring
Snø og sludd kan forhindre ventilasjonen dine å virke skikkelig. Det kan bety dårlig ventilation innvendig i vognen og dermed risiko for mugg og ubehagelig lukt. Kan evt. forhindres med et tett sluttende rør over hettene med en  høyde slik at toppen er snøfri. Snø på taket kan ikke unngås og er i begrensede mengder helt uproblematisk fordi taket er bygget for å tåle en viss vekt av det hvite pulveret. Men kommer det regn og is kanvekten mangedobles, det skal ikke så mye til før det veier ett tonn. Oppstår det frost kan vannet og snøen fryse til is og medføre frostspreng. Det er således en veldig god grunn til å fjerne snøen med jevne mellomrom. Dessuten kan man forhindre vannet i å bli liggende hvis man stiller bilen slik at den har en viss helling til en av sidene – bruk evt. de kilene du allerede bruker til bobilen. Pass på når du fjerner snøen, frosten gjør plast svært skjør og det skal ikke mange harde slag til før det sprekker.

Batterier
Bodelens batteri kan evt. tas ut og settes i et tørt og oppvarmet rom hvis bilen står uten strøm. Står bilen med strøm skal det ikke være nødvendig. Bilens batteri (startbatteriet) skal normalt ikke fjærnes på nyere biler da det kan medføre tap av data i bilens datamaskin som igjen fører til at bilens elektriske system må restartes. Snakk med forhandleren din før du evt. fjerner batteriet.

Mus og andre gnagere
Sist men ikke minst er problemet med mus og andre gnagere. Det finnes mange muligheter for at forhindre angrep. Rådene går fra musefeller til vask av av hjul med eddik, men da musene oftest får adgang via den «landfaste» delen av bilen, nemlig hjulene, bør man konsentrere seg om å bruke kreftene her. En av løsningene kan være en «antimus- hjulkassett» – men snakk med din bobilforhandler om en god løsning.

God vinter!

En kommentar til Tips om vinteroppbevaring av bobiler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *