admin

Skal du leie ut bobilen eller andre ting– dette må du vite

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Markedet for utleie er kanskje større enn noensinne neste sommer, og før du leier ut bør du kjenne til skattereglene.

Koronasituasjonen har gjort at flere må endre ferieplanene sine, og i år blir det norgesferie på mange av oss. Som en følge av dette ser det ut til at markedet for utleie av blant annet bobiler, hytter, campingvogner og båter blir større enn noensinne denne sommeren.

– Før du leier ut bør du kjenne til skattereglene som er enkle å forholde seg til. I de fleste tilfellene oppstår det ikke skatteplikt før inntekten overstiger kr 10.000, sier avdelingsdirektør i brukerkontakt i Skatteetaten, Ove Nyland. Du bør ikke gamble med at du ikke overstiger taket på 10.000, for det vil utløse skatt, å ta sjanser med skatteetaten anbefales ikke, sjanser kan du heller ta på f.eks. nye casino 2021, der har du kontroll og blir ikke straffet om du gjør noe feil.

Utleie av bobil, båt og campingvogn

Leier du ut private gjenstander som en godt utstyrte bobil, båt, campingvogn, bil eller annet, vil leieinntektene være skattefrie så lenge de ikke overstiger kr 10.000. Overstiger leieinntektene kr 10.000 er inntekten skattepliktig, og du er selv ansvarlig for å ta inntekten med i skattemeldingen.

Les mer om utleie av bil og andre gjenstander

Utleie av hytter og boliger

Dersom hytten eller boligen som du normalt bruker selv leies ut, vil utleieforholdet komme inn under reglene om korttidsutleie, så lenge det ikke strekker seg over mer enn tretti dager.

Leieinntekter inntil kr 10.000 er skattefrie. Overstiger leieinntekten denne grensen vil 85 prosent av det beløpet som overstiger kr 10.000 være skattepliktig og skal tas med i skattemeldingen.

– Når det gjelder korttidsutleie av fritidseiendom og boligeiendom som du ikke selv bruker eller bor i, vil dette være skattepliktig fra første krone. Dette innebærer at slik korttidsutleie, for eksempel gjennom Airbnb, er underlagt de samme skattereglene som annen mer tradisjonell langtidsutleie av eiendom, forklarer Nyland.

Skattesatser og fradrag

Den skattepliktige delen av leieinntektene regnes som kapitalinntekt og beskattes med 22 prosent (2020-satser).

Ved utleie av løsøregjenstander og korttidsutleie av egen bolig eller fritidsbolig kan du få noen fradrag som skal føres i skattemeldingen. Du kan for eksempel fradragsføre kostnader til nettbasert markedsplass.