admin

Viktig å vite den faktiske vekten på bobilen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det er fristende å pakke alt camping- og ferieutstyr inn i bobilen, men pass på vekten. Den tillatte totalvekten skal overholdes ellers kan det få alvorlige konsekvenser. Stol aldri blindt på tallene i vognkortet. Det er du som fører som er ansvarlig for at den tillatte totalvekten og det tillatte akseltrykk overholdes.

Sjekk papirene
Fabrikanten utsteder en EU-godkjenning og et COC dokument (Certificate of Conformity – typeattest) for alle produserte kjøretøyer av samme modell. Så fremgår flere vektbetegnelser. Sjekk egenvekt, vekt i kjøreklar stand og totalvekten. Vekt i kjøreklar stand er regulert i et EU-direktiv – 97/27/EF og det krever at følgende skal inngå i «vekt i kjøreklar stand»: Kjølervæske, olje, 90 % drivstoff (noe som også omfatter propan), 100 % andre væsker (unntatt vann), verktøy, reservehjul og sjåfør (75 kg).
Direktivet burde gjøre at alle bilene har den samme vekten, men når det kommer til bobiler er ikke tilfellet fordi disse kjøretøyene inneholder en stor mengde av «levende materiale», kan vekten variere, selv om det er snakk om en serie modeller.

Det kan for eksempel være på grunn av produksjonen av kryssfinér. Både tre og tekstiler absorberer forskjellige mengder av fukt fra start til slutt. Av samme grunn gir direktivet en vekt på toleranse + – 5 %.
«Vekt i kjøreklar stand» inkluderer mer eller mindre vesentlig utstyr sånn som airkondisjon, markiser og sykkelholdere, men også en større motor (bobiler). Alt dette regnes som last og reduserer den resterende vekten til mat, klær , personlig utstyr og passasjerer.

Den tillatte totalvekten er den samlede vekten for hele kjøretøye  når det er pakket og for bobiler er det inkl. passasjerer.

Ansvaret er ditt
Du kan starte med å veie hele den feriepakkede bobilen for å se om det kommer helt galt av sted. Hvis det gjør det så er det hjem å tømme ut alt for å finne ut hvor vekten er når du ikke har pakket.

vekt  -bobilEn vekt kan også kjøpes hos din lokale forhandler. Her veier du et hjul av gangen og finner samtidig ut hvilken belastningen hver aksel har. Fordelen ved dette er også at du finner ut om det er balanse i vognen. Tenk på den som et skip i sjøen.

En vekt som denne er en god investering, hvis du har mistanke om at bobilen veier for mye.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *