admin

Unngå dugg på rutene

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Kondens på rutene hører med på høsten. Det er når luften på dagen er forholdsvis varm inneholder mye fukt og når den så avkjøles om kvelden/natten, avsettes fukten på alle kalde flater. Men på bilrutene blir det veldig tydelig – og sjenerende.

Isoleringsmatter er utmerket, men de er også litt klønente å ha med å gjøre. Derfor et par tips som i hvert fall både er lett og billig – og ganske effektivt.

1)
Med en lett oppvridd klut med fortynnet oppvaskemiddel tørker man over rutene. Sørg særlig for at nederste del av rutene får et skikkelig tørk. Det skal ikke ettertørkes på noen måte.

2)
Med en sprayflaske inneholdende fortynnet oppvaskemiddel (2 deler vann, 1 del oppvaskemiddel) «forstøves» rutene. Sørg for at sprayflasken forstøver godt. Heller ikke her skal det ettertørkes.

Det virker veldig godt. Stort sett ingen kondens. Og det er ingenting å se på rutene neste dag, de er verken skjoldete eller duggete. Behandlingen kan virke i flere dager, men det er så lett å gjenta hver kveld hvis man forventer at det blir «kaldt om natten».

Hvorfor det virker? Oppvaskemiddelet «avspenner» den svært tynne vannfilmen som uten behandlingen avsettes på ruten grunnet temperaturforskjellen mellom ute og inne. Akkurat som oppvaskemiddelet virker «avspennende» på den oppvasken det jo egentlig er beregnet til.

Det finnes også dyre produkter til behandlingen, men de virker ikke det spor bedre.

3)
Enda et lite tips i høst- og vintertiden! Før man går til ro om kvelden kan man gjennomlufte hele vognen et par minutter. Dermed «skiftes ut» den varme og svært fuktholdige luften i vognen med kaldere luft utenfra. Og denne «nye» luften inneholder ikke så mye fuktighet som den «gamle». Og dermed er det skjedd en reduksjon med hensyn til den mengden kondens som overhodet kan avsettes i løpet av natten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *