Per

Hjemmelaget Biff Jerky snacks på bobilturen

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Av og til forlater man bobilen for en rusletur ut i naturen. Enten grunnen er for å prøve fiskelykken, ta bilder eller hva som helst annet som er en verdifull grunn for en spasertur.Blir man da borte noen timer er det greit med litt niste i tursekken. 

Beef Jerky er en klar favoritt for meg. Lett i vekt , mettende, lang holdbarhet, full av proteiner og knakende godt. Men en ting liker jeg ikke med Beef Jerky og det er prisen. En liten pose for masse penger på utvalgte bensinstasjoner.

Løsningen min er å lage den selv. Mye billigere og jeg kan selv bestemme krydder og kjøtt jeg vil bruke. På lørdag lagde jeg min første vending med sommerens tørkede turkjøtt. Valget falt på reinsdyrkjøtt denne gangen. Og jeg ville ha litt fart i smaken på disse.

Jeg er den heldige innehaver av en BBQ røkeovn, men en grill med lokk eller en stekeovn kan også brukes. Dog blir det vanskelig med røksmak i stekeovnen, men godt blir det uansett.  

Røkeovnen

To poser med finnebiff ble kjøpt inn, tint i romtemperatur og plassert i en  bolle. Valgte en ferdig marinade med mye smak som ble helt over kjøttet. En god klunk worcestersaus og en med soyaolje (forsiktig med soyaoljen så ikke kjøttet blir for salt). Det hele ble tilsatt en slump god pepperblanding før det hele ble satt i kjøleskapet.

Klart for marinering

Legg merke til at jeg ikke sier noe om mengde og merke på krydder og marinade. Ganske enkelt fordi her dreier det seg smak og behag. Dog ser jeg i ettertid at finnebiffposene var fylt med litt for små kjøttbiter. Så neste gang bruker jeg et større stykke som jeg skjærer i tynne skiver selv.

Ferdig marinert og klar for varmebehandling

Dagen  etter fyrte jeg opp røkeovnen min, og til dagens operasjon valgte jeg hickoryflis. Det største problemet når man lager biff jerky er  temperatur. Kjøttet skal ikke stekes, men tørkes på svak varme over lang tid. Rundt 50 grader er en bra temperatur. I stekeovn kan det være nødvendig å sette døren litt på gløtt.

Før jeg fyrte opp røkeren ble kjøttet tatt ut av kjøleskapet og lagt på papir for å få rent av seg litt marinade. Litt klapping med kjøkkenpapir på oversiden av kjøttet er også lurt.

Passe varm ovn og inn med kjøttbitene som man sprer fint utover. La det være luft mellom bitene, spesielt hvis du tilfører røkesmak.

På plass i ovnen

Helgens vending tok ca  10 timer. Lang tid, men dette er mat som passer seg selv under varmebehandlingen, så du kan jo for eksempel vaske og polere bobilen så lenge.  Bare pass på å sjekke temperaturen med jevne mellomrom.

Om det ble godt. You bet. Så problemet jeg har nå er at det blir nok ikke noe igjen til turbruk. Det er nemlig utrolig vanskelig å ikke spise opp alt de første dagene. For dette blir en høydare også hos familie og gode venner

Så til helgen blir det nok lukten av røkekjøtt og hickory som dominerer luften i mitt nabolag igjen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *