admin

Slik blir bobilen vårklar

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Mange starter bobilsesongen i påsken. Husk å gå igjennom de viktigste sjekkpunktene før årets første tur, råder bransjefolk.

– Vi merker godt at bestanden av bobiler har økt kraftig her i landet. De siste ukene har verkstedene våre hatt stor pågang fra folk som vil ha service før sommersesongen, sier Lars Erik Olsen, servicemarkedssjef i forhandlerkjeden Ferda.

Han anbefaler som hovedregel å få utført oljeskift og bremsesjekk hvert år før bobilen skal ut på veien, og ellers henholdsvis stor og liten service annet hvert år.

I tillegg til motor og drivverk trenger også innredningen en sjekk med jevne mellomrom.

– Det er veldig mye av dette man kan gjøre selv, og mange spør oss om praktiske råd og en sjekkliste. Den høye interessen for slik egeninnsats tyder på at bobileierne er svært opptatt av sikkerhet og å ta godt vare på kjøretøyet.

Viktige sjekkpunkter

Dekkene står høyt oppe på huskelisten fra Ferda. De må undersøkes for mulige sprekker, og både mønsteret, ventilene og lufttrykket bør kontrolleres.

– Også ledninger, utvendige lys, batteri, vann- og varmesystemer og kjøleskap er viktige sjekkpunkter. Dessuten bør gassanlegget gås over foran hver sesong, med trykktest og ettersyn av slanger og toppventil, sier Olsen.

Til utvendig rengjøring anbefaler han å bruke skånsomt vaskemiddel beregnet for bobil og campingvogn, myke børster samt å være forsiktig med bruk av høytrykksspyler.

– Det er dessuten lurt å unngå bruk av kost på selve vinduene og taklukene, som inneholder akrylplast og lett kan få riper. Her bør man enten vaske med bare vann, eller benytte rengjøringsmidler anbefalt av bobil-produsenten. Glem heller ikke å rengjøre interiøret, og sørg for jevnlig behandling av alt skinn.

Etter rengjøringen kan bruk av silikonstift på gummilistene holde dem myke og smidige.

Flere vaskeplasser

Mange vasker bobilen hjemme på egen gårdsplass.

– De som ikke har en slik mulighet, opplever av og til at tilbudet av vaskeplasser kan være noe begrenset, særlig innendørs, men det blir heldigvis stadig bedre, sier Knut Randem, redaktør for Bobilplassen.no, om publiserer praktisk informasjon for campingfolk.

På nettsiden har han begynt å lage en oversikt over innendørs vaskeanlegg, og denne utvides etter hvert som leserne melder inn sine egne erfaringer. De som vil sette bort jobben bør ta noen telefoner til lokale bilpleiefirmaer for å sjekke om de tar imot bobiler, og eventuelt sammenligne priser, råder Randem.

– For dem som foretrekker egeninnsats er ellers selvvaskeanleggene på bensinstasjonene ofte mer tilgjengelige enn mange tror. Plassene under tak blir i de fleste tilfeller for små, men ytterst finnes det gjerne en åpen endeplass der også bobilen passer inn.