Per

Sjekk brannslukkeren

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

 

Husk brannslukker i bobilen. (Foto: Per Sibe)

Husk brannslukker i bobilen. (Foto: Per Sibe)

Det er viktig å huske bobilens brannslukkingsapparat. Like viktig som husets. Ofte blir det glemt dessverre, og det er vel ikke tvil om at et fungerende brannslokningsapparat i campingbilen kan være med å redde liv. Ikke bare er det fornuftig med et slikt i bilen, men det er faktisk også påbudt.

Og det har det vært en stund. Loven som kom i 2007 påbød bobiler å ha et 6 kilos pulverapparat om bord. Men et 6 kilos pulverapparat kan by på problemer i en bil av campingtypen når det skal monteres. For det skal gjøres sikkert. Et brannslukkingsapparat i fri flyt og i lav høyde under brå bremsing er ikke noe å spøke med. I tillegg krever loven at det skal stå lett tilgjengelig for fører, noe som gjorde oppgaven med plassering enda mer innviklet.

Så i 2010 ble loven forandret ved at kravet ble redusert til 2 kilos pulverapparat. Men det skal fortsatt være av godkjent type og i forsvarlig stand. Loven krever også at dette gjelder uansett hvor gammel bilen er så lenge den der norskregistrert og i bruk.

Og disse pulverapparatene krever vedlikehold.  Og det er ditt ansvar at dette blir sørget for. Hvert femte år skal de vedlikeholdes av profesjonelle.

Men dette er ikke nok. Egenkontroll er også påkrevd for å være sikker på at alt virker dersom ulykken skulle være ute. Dog ikke så store kontrollen, men den skal utføres minst hvert kvartal.

Det første du sjekker da er selvfølgelig at apparatet er der det skal være. Og under forutsetting av at det er det, så sjekker du også at bruksanvisningen vender utover, at slukkeren ikke har noen synlige skader, at trykkindikatoren viser bra trykk (grønt felt) og at forseilinger og plomber ikke er fjernet eller brutt. I tillegg rister og snur du det opp ned noen ganger så pulveret holder seg flytende.  Lytt samtidig etter lekkasjer.

Sjekk trykkmåler, plomber og forseglinger (Foto:Per Sibe)

Sjekk trykkmåler, plomber og forseglinger (Foto:Per Sibe)

Hele kontrollen er raskt unnagjort, men kan bety forskjellen på liv og død. Et 2 kilos pulverapparat er heller ikke store saken hvis det først tar fyr, så husk at det er ikke noen lov, så vidt jeg skjønner, som nekter deg å ha to.

I og med at lovverket krever ett som skal være lett tilgjengelig for føreren, så hvorfor ikke ha et i boenheten også. Husk bare å ha det festet på en sikker måte. Og med tanke på at prisen på et 2 kilos er under 200 kroner, så er vel dette en billig livsforsikring?

Men dette gjelder selvfølgelig ikke deg. For du har jo sikkert sjekket ditt for lenge siden. Jepp, det er nettopp det som er saken. For lenge siden.

Kanskje en ide å stikke ut å sjekke det med en gang, sånn før man glemmer det igjen. Jeg skal i hvert fall det.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *