Per

Kistefos-museet

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

For oss som reiser med bobil på kryss og tvers er det mange fordeler med fine raske veier. De hjelper oss til å gjøre unna transportetappene på en stadig mer effektiv måte. Vil man oppleve vestlandsnaturen i all sin prakt på en litt knapt tilmålt tid, blir transportetappen ofte bare et nødvendig onde, Og nødvendige onder vil vi vel tilbakelegge så fort som mulig. Noen ulemper er det dessverre også med de raske veiene. Man har liksom ikke tid til å stoppe for å oppdage de små og store perlene underveis. Perlene som absolutt fortjener at noen stopper og beundrer dem. Og det er så mange slike steder.

Kistefos-museet på Jevnaker (Foto: Per Sibe)

Kistefos-museet på Jevnaker (Foto: Per Sibe)

Ett av dem er, etter min mening Kistefos-museet på Jevnaker. Det gamle træsliberiet med sine flotte omgivelser der det ligger nede ved Randselva i syd-enden av Randsfjorden. Ikke lett å vite om dette stedet at er verd en stopp når man haster med bobilen langs E16 eller Fv 241, på vei til et eller annet sted. Og det er synd, for en stopp på dette stedet er virkelig å anbefale.

Nydelig parkområde på Kistefos (Foto: Per Sibe)

Nydelig parkområde på Kistefos (Foto: Per Sibe)

Selv ante jeg ikke at det fantes før en bekjent av meg som bor i dette området tipset meg om det for noen somrer siden. Og etter at jeg hadde latt meg overtale til å se stedet, så har jeg et skikkelig ønske om å ta meg en tur hit vært år. Og med tanke på at åpningsdagen for denne sesongen er 25.mai, så blir det nok ikke så lenge til årets tur dit går av stabelen.

Store uteområder. Museumsbutikken i bakgrunnen (Foto Per Sibe)

Store uteområder. Museumsbutikken i bakgrunnen (Foto Per Sibe)

Man føler roen senke seg når man ankommer området.  Rusle gjennom det flotte parkområdet og titte på de flotte skulpturene som er utstilt her. Noe for en hver smak å finne her.  25 i tallet.

Kafe Consulen  (Foto: Per Sibe)

Kafe Consulen (Foto: Per Sibe)

Et lite stopp ved Kafe Consulen for en liten matbit kanskje. Jeg må innrømme at jeg ikke har prøvd maten her de gangene jeg har besøkt stedet. Og derfor ikke kan mene noe om den. Det sagt så har jeg hørt mye bra om den, og kaffen har jeg ikke noe å utsette på.

Fra utsiden av træsliberiet (Foto: Per Sibe)

Fra utsiden av træsliberiet (Foto: Per Sibe)

Selve tresliperiet derimot har jeg prøvd hver gang. Og la meg si det med en gang. Har man den minste snev av interesse for Industrihistorie så har man kommet til riktig sted. Og for meg personlig som er litt over middels interessert i fotografering i tillegg så er dette rene himmelriket.  I følge museets hjemmeside så ønsker de å gi publikum en følelse av å trå tilbake i tid. Og det synes jeg virkelig de har lykkes med.

En følelse av å trå tilbake i tid. (Foto: Per Sibe)

En følelse av å trå tilbake i tid. (Foto: Per Sibe)

Jeg kunne fortsatt her med skryt av den koselige betjeningen, museumsbutikken og kunsthallen med sine utstillinger. Men jeg skal ikke gjøre det akkurat nå. Jeg skal heller nøye meg med å oppfordre deg til en stopp her neste gang du og bobilen er på vei forbi her.

Utsikt mot elven fra træsliberiet (Foto: Per Sibe)

Utsikt mot elven fra træsliberiet (Foto: Per Sibe)

Et lite tips til slutt bare. Med bobil er det klart mest lønnsomt å kjøre inn fra E16 siden og ikke fra Fv 241. Det er nemlig en ganske lavt under taket der man må kjøre under jernbanen dersom man velger det det siste alternativet. PerS Les mer på museets hjemmeside     Vis Kistefosmuseet i et større kart

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *