admin

Gode råd for leie av bobil

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Å feriere i bobil gir stor frihet. Hvis du aldri har prøvd det før får du gode tips her.

Med de norske bobilreglene er det fortsatt en stor investering for de fleste nordmenn å bli den lykkelige eieren av en bobil. Dette betyr imidlertid ikke at bobilferien må avskrives, for ved å leie er europaferie med bobil innen rekkevidde. Konseptet Fly´n Camp – fly og bobil – betyr ganske enkelt at du flyr til destinasjonen og der leier bobilen. Med lavprisflyselskaper kan du fly til store byer i Europa og leie en bobil billigere enn i Norge. På denne måten sparer et par dagers kjøring, men også penger, fordi det vanligvis er billigere å leie i utlandet enn i Norge.

Lei i god tid

På de fleste destinasjoner anbefales det å bestille i god tid. Dette betyr ofte 6-12 måneder før avreise, for å være sikker på at flybilletten og bobil-leien vil passe sammen.

Bobiler har alt

I en bobil har du alt du har hjemme, bare på mindre plass. Soveplass, stue, kjøkken med komfyr og kjøleskap, bad med toalett og dusj. Bobilen er utstyrt med varmeovner. En leiebil vil typisk være utstyrt med kokekar, kjøkkenhåndklær, sengetøy, dyner, puter og håndklær samt campingutstyr som stoler og bord. Husk imidlertid å sjekke utstyrslisten hos utleiefirmaet eller forhandleren, også for sikkerhetsutstyr, som brannvarsler og CO/kullos alarm. Du trenger vanligvis bare å ta med personlige ting.

Internett

Husk å skaffe deg et internettabonnement som gir deg databruk uten ekstra kostnader, også i andre land. Det kan fort bli dyrt å lese nyheter, musikk, surfe eller spille på casino på nett, lese epost eller meldinger på Messenger hvis du ikke har et abonnement som er tilpasset bruken din. Hvis man liker å høre musikk når man kjører eller på kveldene eller gamble på nett så går tiden fort, og databruken blir høy uten at man tenker over det. Det finnes abonnement med gratis bruk av data, et slikt kan lønne seg når man ikke har tilgang til det vanlig WIFI-nettverket hjemme.

Sjekk totalkostnad pr. dag

I henhold til valg av modell kan bobilutleie fort koste 1200-1500 norske kroner pr bil pr. dag + forsikring. Det er dyrt sammenlignet med å leie en vanlig personbil, men utregningen stopper ikke her. Du må se på hele døgnet. Med bobil sparer du penger på overnatting. I mange land kan du overnatte fra ca. 100 kr. per natt. I kommunale områder uten anlegg går prisene så langt ned som 50 kr. Du kan dra nytte av å overnatte + til det du trenger å fylle opp med ferskvann, samt tappe avløpsvann. Alle fasiliteter er i bobilen. Du sparer også penger på mat når du lager den selv. I det store og hele er det flott at du selv kan bestemme når du skal spise ute eller “hjemme”. På lengre reiser blir det dyrt å spise ute, og med små barn takler de fleste ikke å spise ute hele tiden.

Bestille selv, ikke alltid en fordel?

På Internett er det gode muligheter for den selvstendige reisende til å sette sammen og bestille bobilferien sin, men dette er ikke alltid en fordel, verken praktisk eller økonomisk. Reisebyråer får ofte bedre priser, fordi de er en faste kunder. Når du kjøper gjennom et reisebyrå kan du også få gode råd, noe som også er en fordel hvis du ikke kan språket på nettstedet. Mange internasjonale nettsteder er også uoversiktelige.

Før du velger en bobil

Før du velger hvilket land du vil leie bobilen, må du vite hvor turen skal gå. Skal du sørover, kan det f.eks. bli dyre å leie i Sverige ettersom bro- eller fergebilletter er en kostbar glede. Hvis destinasjonen er langt borte kan det være verdt å vurdere å fly til destinasjonen og deretter leie bobilen på destinasjonen. Det brukes ofte på utenlandske destinasjoner som USA og Australia, men også til Sør-Europa. På sistnevnte kan du fly billig til storbyer som f.eks. Barcelona, ​​Nice og Milan og spare tre til fire dagers transportetappe fra Norge. Vær oppmerksom på at standarden på bobiler fra utenlandske utleiere kan være betydelig lavere enn når du leier gjennom et norsk selskap. Disse kjøres vanligvis i max. tre sesonger

Velg riktig modell og dekor

Nå er det viktig å finne riktig bobil. Den største fallgruven er at man tror at for mange kan bo i en bobil. Når utleiefirmaer skriver at det er soveplass til f.eks. åtte personer bør man tenke på at det også må være bilbelter for alle.

Det kan være greit å ta med seg et bobiltelt hvis man er mange i en bobil. Du må også huske at det også må kunne fungere i bilen for eksempel på regnfulle dager. Hvis du planlegger å kjøre mange mil bør du også vurdere om det vil fungere med så mange mennesker i bilen på lange turer. Prøv en kortere tur før avreise hvis det er mulig. I tillegg er motorstørrelse, selv om du ikke forventer å kjøre veldig fort eller i fjellet bør ikke motoren være for liten.

Mange bobiler tilbys med bensin- eller dieselmotorer på 2,0 liter. De er gode nok for to personer, men hvis bobilen er stor bør du vurdere å velge en dieselmotor på minst 2,2 liter og 120 hk.

Er dy ny med bobil? Tips til kjøringen:

Sjekkliste før du leier bobil

Husk alltid å sjekke hva som er inkludert i leieprisen, f.eks. gassforbruk, toalettvæske og antall kilometer. De fleste steder er de første 2000 km inkludert i leieprisen når bobilen leies i en uke. Med mindre du er helt sikker på ruten, bør du imidlertid gå for ubegrenset kjørelengde, siden det kan være dyrt å komme hjem med ekstra 1500 km på måleren. Utstyret i bilene varierer også veldig. Vi anbefaler at det er aircondition (minimum foran, men også helst bak), cruisekontroll, service, sengetøy, campingmøbler og barnestoler. Hvis du vil leie om vinteren må bilen være utstyrt med vinterdekk.
Du må tegne forsikring for å leie bobilen. Vær oppmerksom på at det er et kjøretøy du sannsynligvis ikke er vant til. Ta om mulig noen testturer, hvis ikke kjør forsiktig de første milene.

Vær oppmerksom

Du må også vurdere om du kan leve med egenandelen som følger med utleiers tilbud. Her kan du ofte tegne tilleggsforsikring, noe som reduserer egenandelen, som ofte er veldig høy. Du bør gå over bobilen grundig når du mottar den og ta hensyn til eventuelle feil eller skader. Ta noen bilder av den. Når du returnerer den igjen bør du også forvente at utleier vil gjennomgå den grundig med deg.

Når disse tingene er på plass kan du reise. Vær nøye med planleggingen av lange turer – spesielt den første dagen når du må venne deg til bobilen. men snart vil du føle deg hjemme i det lille bølgende fritidshuset.

Et siste godt tips

Hvis du er usikker på om denne ferieformen er noe for deg, kan du prøve med en helg i Norge før avreise.