admin

Film trafikkbøllene

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Vi har vel alle vært der? Plutselig er det en som vrenger inn foran deg på motorvegen, eller svinger ut like foran deg på landeveien? Kanskje kommer det en i mot, så du må legge deg helt ut i vegkanten for ikke å bli truffet, eller kanskje du rett og slett bare møter eller tar igjen et kjøretøy du kunne tenkt deg en bilde eller to av? Mulighetene er mange, og stadig flere tar i dag konsekvensen av dette, og installerer ett eller flere kameraer i bilen. Såkalte bilkameraer, eller «dashboard cams» på engelsk.

4-dashcamFelles for de fleste av disse er at de er små og lette, opptar kontinuerlig mens man kjører, enten i loop eller med store minnekort, slik at man rekker å hente ut eventuelle episoder fra minnekortet, før det enten blir fylt opp av videofiler, eller skrives over av nye, hvis man bruker loop funksjonen.

Uansett hvilket motiv man måtte ha for å filme hverdagen bak rattet, er det ikke til å stikke under en stol at dette fenomenet er kommet for å bli, og flere steder i verden er dette nå så vanlig, at det snarere er unntaket å ikke ha kamera i bilen, enn det er å ha et. Spesielt i land med høy andel av både korrupsjon og eventuelle forsikringsvindel er disse nå populære, men mange har dem også for underholdningens skyld. Noe man ser utallige eksempler av på YouTube, hvor mange videosider viser klipp fra både fjern og nær. Noen morsomme, andre ikke fullt så morsomme, og enkelte burde vel strengt tatt aldri vært publisert heller.

Når det gjelder den rene nytteverdien kommer man ikke utenom at den definitivt også er til stede. Skulle man være så uheldig at man blir utsatt for et trafikkuhell av en eller annen art, kan et kamera være et fantastisk hjelpemiddel, enten ved avgjørelse av skyldspørsmålet, i en senere etterforskning, eller rett og slett som et supplement til øvrig dokumentasjon. Per i dag er det ingen direkte tradisjon i forhold til å bruke videoopptak hverken i rettsaker eller med tanke på skyld i forsikringssaker, men etter hvert som dette blir mer utbredt, vil det nok også komme til et vendepunkt i så henseende også. De aller fleste har i dag mobiltelefoner med innebygget kamera med svært god bildekvalitet, og ved de fleste hendelser i trafikken blir disse flittig brukt til dokumentasjon, dog i ettertid, og viktige elementer i en sak kan enten utelates, eller fjernes før et eventuelt bilde tas. Med direkte opptak fra hele hendelsen, mens den faktisk skjer, forsvinner denne muligheten, og man får et mer ærlig resultat man kan arbeide videre med i en forsikringssak.

Mange av dagens bilkameraer filmer også med en slik kvalitet, at man kan bruke dem utenfor bilen også, og deres svært hendige størrelse gjør at de er enkle å bringe med seg hvis man ønsker det. Det at de også kan festes andre steder enn i en bil, utvider bruksområdene betraktelig, for eksempel på en sykkel eller en motorsykkel, hvis det passer bedre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *