admin

Camping i Norge

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

En gang imellom har vi vel alle lyst til å reise ut i den frisk luft, se på stjernene og grille god mat. Finn fram campingvognen eller teltet og kjør ut i det blå.

Camping
Nå om dagen tiltrekker campingplassene seg alle typer mennesker – selv om ikke alle har den samme idé om hva som faktisk utgjør den beste campingferien. Noen ser det som en mulighet for å koble fullstendig av og finne et stille sted midt i naturen. For andre er det viktigste å være sammen med venner og familie. Det kan være en artig måte å spare litt på overnattingsbudsjettet – motsatt er det også en mulighet for å bruke mye penger på på den siste trenden, «Glamping«.

Det er over 1000 campingplasser å velge mellom i Norge, alle har sine favoritter blandt norges beste campingsteder. På de fleste av dem kan du selv velge om du vil sove i campingvogn, telt eller bobil, eller om du foretrekker å overnatte i en mer komfortabel hytte.

Kom tettere på naturen
Finn fred og ro på en campingplass ved fjorden, havet eller i skogen. Hvis du har kurs mot fjordene, er campingplassene ofte de beste utgangspunktene for utflukter. Våkne opp ved siden av Geirangerfjorden, eller velg en campingplass i kort kjøringavstand fra Sognefjordens mange fjordarmer og isbreer. Lengre mot nord er det skjerma bukter med hvite sandstrender og turkisgrønt vann, omgitt av forrevne fjelltopper og … hei, vent – i Norge? Ja da! Undersøk mulighetene dine for camping i Lofoten.

I den østlige delen av landet er det endeløse skoger og fjellområder som er ideelt terreng for ivrige mountainbikers, sportsfiskere og vandrere.

Alene i ødemarken
Hungrer du etter den totale friheten, er det ingenting som slår camping i ødemarken. Hvis du er modig nok til å utfordre ødemarken kan du dra av sted for å overnatte helt kostnader. Du kan slå opp teltet ditt over alt i Norge så lenge du følger de enkle reglene som finnes i allemannsretten. F.eks. at det alltid skal være minst 150 meter fra teltet din og til det nærmeste bebodd huset eller hytte. Jotunheimen og Lofoten er to av de mest populære områdene for de mest eventyrlystne backpackeren. Du kan også slå teltet din litt tettere på sivilisasjonen, for eksempel på Langøyene i Oslofjorden. Hvis utsikten til å være helt bare i den norske villmarken lyder litt for overveldende, kan du i stedet delta på en villmarkscamping. når bare det beste er riktignok.

Kanskje er du fristet av en campingtur i ødemarken, men ikke klart til å gi slipp på alle livets moderne bekvemmeligheter? Da er «glamping» (forkortelse for’ glamour-camping) svaret på spørsmålet ditt. Mange steder i Norge kan du sjekke inn i store og vakkert innredede telt, der du sover i en riktig seng. Det er en campingopplevelse, men av hotellstandard. Se for eksempel etter de femstjernes campinghyttene, men vær forberedt på å betale rikelig. Noen steder kan du forvente TV, dvd-spiller, sofa, kjøkken og privat bad – andre steder er det fokus på arkitektur og design som passer inn i den omgivende naturen.

Bli i byen
Camping inne i byen er en god mulighet hvis du reiser på et budsjett og foretrekker å bruke penger på shopping, sightseeing eller en festival. Det er som regel aldri vanskelig å finne en god campingplass i nærheten av sentrum av de store byene. Mange campingplasser har mindre hytter som kan reserveres i forveien. Hyttene varierer i standard, det finnes både små og større hytter, velutstyrte med oppholdsrom, separate soverom, kjøkken, bad og toalett. Som regel kan sengetøy leies på stedet, og du kan velge mellom å rengjøre hytten rent selv eller betale deg fra det. De dyreste hyttene har ofte norskinspirerte bad, soverom, dagligstue og velutstyrte kjøkken.

Klassifisering av hytter

* Hytta består av ett møblert rom
** I tillegg til tidl. nevnt: Elektrisitet (lys, varme, kjøleskap, kokeplater, m.m.). Hytta kan ha flere rom.
*** I tillegg til tidl. nevnt: Vann tett på hytta. Separat soverom. Innendørs vannforsyning kan erstatte separat soverom.
**** I tillegg til tidl. nevnt: Varmt og kaldt vann, toalett/bad. Bestikk/kjøkkenredskaper, etc. Et oppholdsrom og minimum ett soverom.
***** I tillegg til tidl. nevnt: Hotellstandard med selvbetjeningsfasiliteter. Det er blitt mer og mer populært å leie hytter, slik at du bør reservere så tidlig som mulig.