admin

Kjøpe ny bobil med lånte midler? Slik er reglene

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Flere virkeliggjør drømmen om egen bobil med hjelp av et forbrukslån. Vi skal fortelle alt du bør vite om kjøp av bobil med denne finansieringsformen og hvilke øvrige alternativer som finnes.

Forbruksfinansiering

Et forbrukslån er et usikret lån. Det betyr at låntakeren ikke behøver å stille sikkerhet for lånet. Bankene krever ikke pant i låntakerens eiendeler, og du vil derfor ikke måtte stille pant i bobilen for at lånet skal innvilges.

Oppfyller man kravene til alder, bosted og inntekt vil ikke banken stille noen øvrige krav til hvordan pengene benyttes. Dermed er det fullt mulig å finansiere bobildrømmen på denne måten.

Stilles det ingen krav?

Forbrukslånsbankene krever at søkerne er minst 23 år, der noen banker også har en høyere aldersgrense. Det stilles i tillegg visse krav til inntekt og bosted, samtidig som man ikke kan ha noen betalingsanmerkninger.

På forbrukslånsiden Billigeforbrukslån.no står betingelsene søkeren må imøtekomme hos de ulike lånetilbyderne.

Kredittscoren til lånesøker vil avgjøre hvor mye penger man får låne, samt hvilken rente banken krever. Har man en god og ordnet økonomi kan man få låne penger til bobil med en rente ned mot 10 prosent.

Lån med sikkerhet i bobilen

Mange banker tilbyr lån til bobil med sikkerhet i kjøpsobjektet. Slike lån har som regel lavere rente enn forbrukslån fordi banken tar pant i bobilen.

Bankene stiller også krav om at man skal ha 35 prosent av kjøpesummen i egenandel før de gir låntakeren sin beste rente. Uten egenandel nærmer lånerenten seg de beste rentene på forbrukslån.

Alderen på en bobil eller campingvogn spiller en viktig rolle i bankenes vurderingsgrunnlag. Flere banker ønsker at summen av bobilens alder og lånets løpetid ikke skal overstige 15 år. Derfor kan det være vanskelig å få slike lån til kjøp av en eldre bobil. Her kan et forbrukslån være et konkurransedyktig alternativ.

Bruke boligens verdi

Å stille sikkerhet i egen bolig er også en metode flere benytter for å finansiere bobilkjøpet. Forutsetningen er at boligverdien er vesentlig høyere enn det man skylder i boliglån. I tillegg kan bobilhandelen bli mye dyrere enn hva den behøver å bli.

Boliglån har lang nedbetalingstid. Når man baker et bobilkjøpet inn i boliglånet kan bobilens verdifall skje raskere enn nedbetalingstakten på boliglånet. Man ender med å nedbetale en bobil som nesten ikke er verdt noe.

Alle som vurderer å bruke boligen som sikkerhet for et bobilkjøp bør regne på den totale rentekostnaden. Selv om forbrukslån har høyere renter på papiret, kan det gjøre bobilen gunstigere i lengden.

Prøv først

Å kjøpe bobil er en investering man ikke skal ta lett på. Det kan være en ide å leve ut bobildrømmen i liten skala før man tar det store skrittet. Man kan leie bobil mange steder i Norge.

Det kan være lurt å leie bobil først for å teste ut løsningen. Du kan blant annet leie bil og bobil via leiebilguiden.no. Leier du en bobil først vil det gi deg sjansen til å vurdere hvorvidt det er noe som passer for deg og dine behov.

Eksempelkostnader ved lån: Beløp 90.000 kroner, rente (effektiv): 16,13%, Lånekostnader: 38.612 kr. Totalsum for tilbakebetaling: 128.612 kr.