Kjøpe brukt bobil? Viktige tips
For mange bobil kjøpere er en brukt bobil et godt alternativet til en ny en. Les her om hva du må passe på.
Å kjøpe populære brukte bobiler er en måte å spare tusenvis av kroner på. Hvordan ser det ut når du går på jakt etter den ønskede bobilen? Blir det lokket med reele kjøretøyer til en billig penge eller er det snakk om brukte illeluktene lik på fire hjul? Som ved kjøp av personbiler må du også her vite hva du skal se etter slik at du ikke får deg noen ubehagelige overraskelser.
Det er mange prisnivåer. Og kanskje barnesykdommene på modellen er fikset, men på minussiden kan det være at fargevalget og innredningen kanskje ikke matcher smaken din. Men det er gode sjanser for å finne drømmebobilen og utvalget er stort.
Om våren er brukte bobiler etterspurte, særlig de rimelige bobilene. Ekte klassikere er alltid etterspurte. På dette punktet skiller bobiler seg ikke fra store kunstverk. Selv utgåtte modeller finner raskt en ny eier. En behagelig situasjon for dem som vil selge en brukt. Hvis du har sett deg ut en modell må du være kjapp.
Tidspunktet for å kjøpe en brukt bobil, kan gi utslag på prisen. Typisk vil høsten være et godt valg. Den generelt store etterspørselen svekkes noe om høsten. Dette styrker kjøpers forhandlingsposisjon. Så er det også slik at utleiere ofte minsker antall kjøretøyer, ofte selges de til en del under markedsverdien.
Verditapet på bobiler er størst de første årene og lavere de etterfølgende årene. Typiske markedspriser kan finnes ved å søke på Internett. Tilbud fra private selgere er normalt billigere enn forhandlerne, som i mange tilfeller er det sikreste valget. Dette er er imidlertid i stor grad en tillitssak.
Prisene kan nesten alltid forhandles om – ofte ganske mye. Og de beste handlene gjøres på mindre populære modeller.
Hvis noen i den første vårsolen reiser ut for å se på brukte bobiler kan de oppdage at der hvor forhandleren nylig hadde mange brukte bobiler er det nesten ingen igjen.
Du må sjekke nøye
Hvis det utvendige er i orden så kan du sjekke inni. Her teller førsteinntrykket. Møbler og trekk sier noe om hvordan den tidligere eieren har behandlet bobilen sin. Godt slitt polstring og nedslitte madrasser kan skiftes ut, men utgiften skal regnes med i prisen. Lukter det muggent skal alarmklokkene ringe. Det kan være fukt og råte i bobilen.
Sjekk alle takluker og vindusrammer, rør til varme, kjøleskap, all kledning. Også lagerrom skal sjekkes for vannkanter. Også myke flekker på gulv kan skyldes fukt. På toalett og baderom skal silikonfuger sjekkes. Har det trukket vann gjennom fugene i baderommet kan det gå ut over gulv og vegg.
Sjekk at alt fungerer
Innendørs skal alt utstyr prøves, også 230 volt stikkontakter – og at batteriet er i orden. Alle lamper skal fungere, vannpumper på kjøkken og baderom likeså. Det samme gjelder for toalettskylling. Slanger og vannbeholder skal være hygieniske. Komfyren skal brenne med ensartet blå flamme. Ved å stenge gassen på sperreventilen skal brennerne slukke med det samme etterfulgt av en liten «klaprelyd». Prøv varmeapparat og varmtvannsbeholder.
Kjøleskapet skal kjøle med det samme. Prøv kjøleskapet i alle funksjoner med gass og strøm. Alle dører og vinduer, takluker og ventiler skal kunne åpnes lett. Test sikkerhetsseler. Har bilen solceller så sjekk hvor mye energi de gir, du får ikke testet det direkte siden det avhenger av hvor mye solskinn det er akkurat når du måler, men spør forrige eier om hva solcellepanelet kan drive.
Bilens funksjoner
I det samlede bildet gjelder også selve bildelen. Ved å prøve bobilen kan du danne deg et bilde av om girskift, motor, bremser osv. er i orden. Du sjekker bildelen på samme måte som ved kjøp av en vanlig bruktbil. Gjerne med NAF-test.
Vær kritisk når du skal kjøpe en brukt bobil. Undersøk bobilen grundig, spesielt hvis det er en eldre modell. Kjøpet kan utvikle seg til et økonomisk mareritt som du ikke hadde sett for deg. Bruk evt. sjekklisten på denne siden så kan det ihvertfall ikke gå helt ille av sted.
Sjekkliste
Utendørs:
- Bodelen er tørr og uten skader?
- Vinduer, takluker og luker intakt?
- Belysning i orden?
Innendørs:
- Ingen vond lukt eller mugg?
- Ingen fuktflekker og bølger i bekledning?
- Vannsystemet i orden og rent?
- Gassanlegg og hovedkran i orden. (gasstester) ?
- Elektrisk anlegg og bodel batteri ok?
- Møbler, trekk rent og helt?
- Baderom/toalett ser hygienisk ut?
- Sjekk kjøleskap?
- Er det foretatt tetthets -/fuktighetstest?
- På godkjente plasser er tre-punkts sikkerhetsseler?
Bildelen:
- Dekk mønster og alder på dekk?
- Motor går jevn og uten ulyder?
- Gir ok?
- Bremser i orden?
- Nylig vist?
- Ingen rust i bærende deler?
- Få en prøvetur?
- Sjekk totalvekt og last, av hensyn til førerkort?
- Er det restgjeld på bilen?
- Er servicer overholdt?