admin

Hvordan velge campingvogn og finne riktige dekk

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Det nye året et godt i gang, og før du aner det er campingvogn-sesongen her.

Det blir stadig mer populært å ta ferien med campingvognen, blant alle aldersgrupper. Før så man gjerne flest pensjonister blant campingturistene, men også småbarnsfamilier har fått øynene opp for denne måten å feriere på. Mye av dette skyldes trolig at kostnaden både for å kjøpe og bruke en campingvogn har gått betydelig ned de siste årene. Stadig flere får dessuten øynene opp for den vakre naturen og de fantastiske opplevelsene man kan ha her hjemme i Norge.

Hvorfor dra på kostbare utenlandsferier når du kan ha det like fint her hjemme? Her ser vi på hva du må tenke på når du skal kjøpe campingvogn, og hvordan du velger riktige dekk.

Velg riktig campingvogn

Det første du må tenke på når du skal kjøpe campingvogn er hvilket bruksområde du har og hvor stor vogn du trenger. Det er naturligvis kjekt med så stor vogn som mulig, men det er naturligvis liten vits i å kjøpe en større vogn enn bilen klarer eller har lov til å trekke. Det første du må gjøre er derfor å sjekke vognkortet og finne bilens maksimale tilhengervekt. Denne må naturligvis være lavere enn campingvognens totalvekt. Videre er det nødvendig å tenke på hvilke fasiliteter du trenger.

Hvis du skal reise med barn, er det veldig kjekt med et adskilt rom, og mange vogner kommer dessuten med køyesenger. Tenk også over hva du trenger av kokemuligheter, og hvorvidt det er nødvendig å ha toalett og dusj.

Finn riktige dekk

Campingvogndekk skiller seg i stor grad fra vanlige bildekk, ettersom de har en 6-lags slitebane, i motsetning til de vanlige 4-lagsdekkene. Det er dermed ikke bare å gå til nærmeste dekkforhandler og kjøpe de billigste dekkene når du trenger nye dekk til campingvognen. For større biler og campingvogner trenger du såkalte C-dekk, som tåler større belastning enn tradisjonelle bildekk. Campingvogndekk er dessuten ferskvare, akkurat som vanlige bildekk, og kan derfor måtte erstattes selv om de ikke er slitt. For å finne ut om dekkene dine er for gamle, kan du sjekke DOT-nummeret som er tilgjengelig på dekkets side. De to første tallene angir produksjonsuken, og de to siste viser produksjonsåret. Hvis dekket er eldre enn rundt 8 år er det ikke lenger trygt å kjøre med. Pass spesielt på å sjekke dette hvis du kjøper en brukt campingvogn som kanskje har stått lagret i flere år.

Sørg for riktig lufttrykk

Vær oppmerksom på at campingvogndekk skal ha et høyere lufttrykk enn vanlige bildekk. Mens de fleste personbildekk skal ha et trykk på mellom 2 og 2,5 bar, skal et campingvogndekk ha et trykk på rundt 3 bar. Merk at dette varierer fra vogn til vogn, og at du derfor må sjekke i brukerhåndboken for å finne tallet for nettopp din campingvogn. Det er også viktig å være oppmerksom på at kravet til dekktrykk endres med vekten. Hvis campingvognen er fullastet kan det derfor være slik at du må justere trykket.