admin

Dekk til campingbiler

Decrease Font Size Increase Font Size Størrelse på tekst Skriv ut denne siden

Campingsesongen er like rundt hjørnet, og det er på tide å børste støvet av campingkjerra. Før finværet setter inn for fullt er det helt nødvendig å sørge for at campingbilen er i orden. Dette inkluderer blant annet kontroll av bremser og olje, men ikke minst dekkene. De aller fleste lar campingbilen stå om vinteren, men hvis den har vært i bruk i vintersesongen er det selvfølgelig på tide å bytte til sommerdekk nå. Ellers er det nødvendig å sikre at dekkene oppfyller kravet til mønsterdybde, som er på 1,6 mm om sommersesongen. Det anbefales imidlertid at man unngår å kjøre med dekk som er slitt ned til mindre enn 3 mm. Hvis dekkene fra i fjor er for slitte, er det på tide å kjøpe nye. Det er også viktig å være oppmerksom på at dekk er ferskvare. Hvis campingbilen har stått i ro i noen år, kan det være nødvendig å bytte dekk, selv om mønsteret ikke er nedslitt. Du kan enkelt bestille sommerdekk på nettet og få dem levert i god tid før campingsesongen er i full sving.

Hvordan vurdere om dekkene må byttes

Hvis dekkene på campingbilen har en mønsterdybde på mindre enn 3 mm, er det på tide å bytte. Minstekravet er på 1,6 mm, men NAF anbefaler at man bytter i god tid før dette. Husk at sommersesongen er lang, og at du trolig kommer til å kjøre ganske mange mil med dekkene før sommeren er over. Det er bedre å ha litt ekstra å gå på, enn å risikere å miste veigrepet på grunn av for slitte dekk. Hvis dekkene har vært lagret i lang tid, eller hvis campingbilen ikke har vært i bruk på noen år, er det dessuten nødvendig å passe på. Dekk er nemlig ferskvare, og gummien blir hardere med årene. Selv om dekkene har tilstrekkelig mønsterdybde kan det dermed være nødvendig å bytte dem.

Hvordan finne riktige dekk

Når du skal kjøpe nye dekk til campingbilen er det svært viktig å sørge for riktig lasteindeks. For campingbiler benyttes dekk med indeks C, som har større lastekapasitet enn vanlige personbildekk. C står for commercial, og har en stivere oppbygging enn vanlige dekk. Campingbiler kjøres som regel med mye last, og feil dekk kan medføre livsfarlige situasjoner i trafikken. C-dekk har 8 lag, i motsetning til personbildekk med 4 til 6 lag. Dermed er C-dekk i utgangspunktet en del dyrere enn vanlige dekk. Det er imidlertid mulig å finne gode tilbud på campingbildekk via nettet. Husk at det er du selv som er ansvarlig for å kjøre med riktige dekk.